ПРОБЛЕМА ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНОГО ПЛАКАТУ НА УРОКАХ МАТЕМАТИКИ В ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ

Автор(и)

  • Ігор Пучков
  • Катерина Єщенко

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.2(102)2022.274879

Анотація

Створення та поширення єдиного інтерактивного цифрового інформаційного простору було і буде важливою та ефективною основою розвитку кожного суспільства. Історично єдині інформаційні простори слугували прискоренню розвитку всього людства і були вирішальним фактором модернізації цивілізації в усіх сферах (духовній, культурній, професійній тощо). Обмін знаннями, розширення знань про природу, спільні зусилля для розвитку науки, техніки та культури – це сприятиме ефективному зростанню матеріального рівня. Тому створення єдиного інтерактивного цифрового інформаційного простору можна вважати стратегічною метою впровадження сучасних і перспективних інформаційних технологій у всі сфери людської діяльності.

Використання інтерактивних методів і вправ у класі та поза ним допомагає учням здобувати нові знання, здобувати навички та вести життя в цікавому та активному стилі навчання, допомагає їм розвивати базові компетенції, а транскордонні заходи допомагають розвивати навички, сприяють формуванню ключових компетентностей та розвитку наскрізних умінь, визначених у Державному стандарті початкової освіти.

Використання інтерактивних плакатів на уроці дозволяє підвищити пізнавальну активність учнів, ефективність сприйняття ними матеріалу та якість засвоєння матеріалу. Принаймні це заняття запам'ятовується дітям краще, ніж зазвичай. Прості лінійні презентації незабаром замінять інтерактивні плакати.

Організація навчання інтерактивними методами в НУШ передбачає моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне вирішення проблем на основі аналізу ситуації та поточної ситуації тощо. Інтерактивні методи навчання загалом поділяються на дві групи: групові та прямі методи. Ці методи використовуються на різних заняттях, на етапах того чи іншого заняття, для різних цілей і в даний час є найбільш використовуваними.

Інтерактивний плакат допомагає зрозуміти індивідуальний темп навчання, швидко реагувати на мінливі ситуації в класі та системно підходити до навчання. Інтерактивні плакати можна класифікувати за формою та змістом. Залежно від обсягу матеріалу, який у вас є, виберіть одно- чи багаторівневий макет для створення інтерактивного плаката.

Отже, використання інтерактивних дидактичних засобів – інтерактивних плакатів дає можливість учням організувати самостійну пізнавальну діяльність, здобути наукові знання з даного предмету, а також оволодіти універсальною педагогічною діяльністю, що дозволяє здійснювати аналіз, узагальнення знань, порівняння, узагальнення тощо.

Після експерименту: успішність учнів підвищилася завдяки використанню інтерактивного плакату, тому ми рекомендуємо вам частіше використовувати його не лише на уроках математики, а й в інших видах діяльності.

Посилання

Гринько В. О. (2021). Теоретичні і методичні засади проєктування цифрових освітніх технологій у навчанні майбутніх учителів початкової школи. (Автореф. дис. на здобуття наукового ступеня доктора пед. наук). Старобільськ, Україна: Міністерство освіти і науки України державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка».

Гриценко С. (2016). Використання ігрової діяльності у навчальному процесі. Початкове навчання та виховання. № 34. С. 12–19

Діяльність НАПН України щодо науково-методичного забезпечення модернізації та реформування освіти: огляд. вид. / НАПН України, ДНПБ України ім. В. О. Сухомлинського ; [авт.-упоряд.: Лапаєнко С. В., Агалець І. О., Гуралюк А. Г., Закатнов Д. О., Ростока М. Л. та ін. ; наук. ред. Лапаєнко С. В.]. Вінниця : ТВОРИ. 2022. – 204 с.

Дубовик В. і Рудницький С. (2017). Особливості використання електронних плакатів в процесі викладання математичних дисциплін в педагогічних університетах. URL: https://scholar.google.com.ua/citations? view_op=view_citation&hl=ru&user=SMeJXk8AAAAJ&citation_for_view=SMeJXk8AAAAJ:Se3iqnhoufwC

Залогіна О. О. (2019). Використання активних методів, інтерактивних технологій, інтернет ресурсів при вивченні математики, в контексті проблемної теми школи. Формування відкритого інформаційно-комунікаційного середовища. URL: https://cutt.ly/vE9KTle

Нова українська школа: порадник для вчителя (2019). Київ. 208 с. URL: https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2017/11/NUSH-poradnyk-dlya-vchytelya.pdf

Цивенко Я. І. (2018). Використання інтерактивних технологій навчання на уроках математики: методичні рекомендації. Маріуполь. URL: http://mcpto.dn.ua/wp-content/uploads/2018/05/Цивенко-Я.І.-використання-інтерактивних-технологій-на-уроках-математики.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-04