РОЗВИТОК ХУДОЖНЬОЇ ТВОРЧОСТІ ДІТЕЙ ЗАСОБАМИ НАВЧАННЯ ЕЛЕМЕНТАМ ДИЗАЙНУ У КОНТЕКСТІ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУ ДИТИНСТВА

Автор(и)

  • Людмила ОДЕРІЙ
  • Анатолій РОЗДИМАХА

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.1(99)2020.198166

Ключові слова:

дизайн, художня творчість, мистецтво, художня діяльність, умови розвитку, естетичне виховання.

Анотація

У даній статті розглядається одна з актуальних проблем психолого-педагогічного супроводу дитинства – прилучення дітей до мистецтва дизайну з метою розвитку їх художньої творчості. Розкрито і запропоновано авторське бачення визначення особливостей проявів художньої творчості  дітей. Саме суб’єктивна новизна становить результат творчої діяльності дітей. Дитина малюючи, ліплячи, вирізаючи і наклеюючи створює для себе суб’єктивно нове. Для людства  продукт дитячої творчості не має особливої вартості, у ньому нема не новизни він не являється  художнім надбанням, але суб’єктивна цінність його значна. Дитяча художню творчість розглядається як метод найбільш досконалого оволодіння певним видом мистецтва і формування естетично розвиненої особистості, а не як створення об'єктивних художніх цінностей.

Відзначається ряд рис, що характеризують наявність творчих засад у діяльності дитини, які можна також визначити як критерії, в продуктах дитячої діяльності. Це – прояв активності, самостійності та ініціативи в застосуванні вже освоєних прийомів роботи до нового змісту, в знаходженні нових способів вирішення поставлених завдань, в емоційному вираженні своїх почуттів за допомогою різних образотворчих засобів.   

Найважливішою умовою розвитку художньої творчості дітей є  організація  ознайомлення їх з мистецтвом дизайну і  навчання дітей продуктивній художній діяльності елементам художніх технік  дизайну. При цьому, дуже важливою є  робота з батьками вихованців, спрямованої на забезпечення  їх активній взаємодії  з педагогом та художньої співпраці з дітьми, широке і різнопланове  ознайомлення дитини з різними видами образотворчого мистецтва,  що використовуються у дизайні, привертання уваги дітей   та  ознайомлення з зразками – мистецтва дизайну різноманітних видів, призначення і напрямків. Автори звертаються до наукових досліджень загально визначених психологів і педагогів. З’ясовано, що  особливо цінним постає визначення умов розвитку художньої творчості дітей засобами їх навчання елементам мистецтва дизайну.

Посилання

Базовий компонент дошкільної освіти в Україні (нова редакція). Дошкільне виховання. 2012. №7. С. 4–19.

Концепція дошкільного виховання в Україні. К.,1993. 16 с.

Методика навчання образотворчої діяльності та конструювання: посібник для студентів зі спеціальності «Дошкільне виховання» / Т. С. Комарова, Н. П. Сакуліна, Н. Б. Халезова та ін; під ред. Т. С. Комарової. К., 2013. 256 с., іл.

Ветлугина Н.А. Художественное творчество в детском саду. М.: Просвещение, 1994. 276 с.

Швайко Г. С. Дитячий дизайн на заняттях з образотворчої діяльності. Дитина в дитячому саду. 2004. №1. С. 24–29.

Пантелєєв Г. М. Дитячий дизайн. К., Карапуз, 2014. 192 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті