ДО ВИВЧЕННЯ ЗВУКОВИХ ЯВИЩ У КУРСІ ФІЗИКИ В СЕРЕДНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Автор(и)

  • Олег ВОЙНОВ Миколаївський заклад загальної середньої освіти I-III ступенів № 3 Миколаївської міської ради Слов'янського району Донецької області, Ukraine
  • Олександр БЄЛОШАПКА ДВНЗ Донбаський державний педагогічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.1(87)2018.140465

Анотація

У даній статті подано матеріал щодо вивчення  теми «Звук. Основні характеристики звуку. Сприйняття звуку людиною», який пропонується в основній  (9 клас)  і в старшій школі (10 клас).

Звук – це один з видів інформації, що людина одержує з навколишнього світу за допомогою органів почуттів.  Уявлення про більшість речей і предметів уперше утворюються у свідомості людини саме на слух. Тому звукове повідомлення є найбільш природним і простим для сприйняття більшістю людей, а, отже - і найбільш діючим.

У світі існує велика кількість предметів, що мають своє неповторне звучання. Адже ви легко із закритими очима за звучанням зможете визначити десятки предметів і явищ, не кажучи вже про голоси знайомих вам людей: від рідних і близьких, до відомих акторів і співаків.

Більшість відомих звуків тісно пов’язані з асоціаціями, які вони викликають. Причому той самий звук для різних людей може викликати різні асоціації – навіть до протилежних. Маючи одне значення для одних людей, для інших цей звук може нести зовсім інше значення, сформоване з особистого досвіду, пов'язане з індивідуальними особливостями конкретної людини, а так само виробленими умовними рефлексами.

  При сприйнятті звуку також дуже важливе середовище, у якому перебуває людина. Одне й теж звукове спровадження у сім’ї й на роботі, удень і вночі, сьогодні й учора буде сприйматися по-різному.

Сприйняття звуку може бути також зумовлено фізіологією й сприйнятливістю людини. Звукові низькочастотні коливання не помітні на слух можуть викликати почуття страху. Ритм музики може довести до трансу, і віддалити від реального сприйняття. Голосний і різкий звук може дратувати й нервувати.

Тому вивчення сприйняття звуку людиною, його характеристик і застосувань є важливим. Матеріал статті містить багато інформації про характеристики звуку і його ролі в житті людини.

Ключові слова: звук, звукові явища, висота звуку,  частота звуку, спектр звуку, тембр звуку, сприйняття звуку людиною, область чутності, поріг чутності й больового відчуття, звуки й шуми, застосування звукових явищ.

Біографії авторів

Олег ВОЙНОВ, Миколаївський заклад загальної середньої освіти I-III ступенів № 3 Миколаївської міської ради Слов'янського району Донецької області

учитель фізики астрономії й інформатики, спеціаліст вищої категорії, старший учитель

Олександр БЄЛОШАПКА, ДВНЗ Донбаський державний педагогічний університет

старший викладач кафедри фізики

Посилання

Перышкин А. В. , Гутник Е. М. Физика 9 класс. – М.: Дрофа, 2003. - 308 с.

Громов С.В., Родина Н. А. Физика 8 класс М.: Просвещение, 2002. - 158 с.: ил.

Мощанский В. Н. Физика 9. Механика пробный учебник для 9 класса общеобразовательных учреждений М: Просвещение 1994. – 272 с.

Аганов А.В., Сафиуллин Р.К., Скворцов А.И., Таюрский Д.А. Физика вокруг нас. Качественные задачи по физике. 3-е изд., испр. М.: Дом педагогики, 1998. - 336 с.: ил.

Чандаева С. А. Физика и человек : Пособие для учителей физики общеобразоват. учреждений / С. А. Чандаева. - М. : АО "Аспект-пресс", 1994. - 335 с.: ил.

Бабенко О. К. Методика викладання коливальних і хвильових явищ у середній школі : посіб. для вчителів фізики і студентів пед. вузів. - К. :Рад. шк., 1958. - 362 с.

Пономарьова А. Кришталево чисті звуки. Інтегрований урок фізики та історії музичного мистецтва. 8 клас // Фізика (газ.) + Фізика Бібліотека. (комплект). - 2013. - № 8

Шарко В. Метеріали для проведення поточного контролю знань учнів з теми "Звукові коливання і хвилі // Фізика та астрономія в рідній школі. - 2016. - № 5. - С. 10-14.

Банак, Р. Методика проведення лабораторної роботи "Визначення довжини звукової хвилі методом резонансів" // Фізика та астрономія в рідній школі. - 2016. - № 5. - С. 37-40.

Сиротюк, Т. Звук. Голос. Спів. Як вони пов'язані між собою? // Фізика та астрономія в рідній школі. - 2017. - № 4. - С. 13-20.

Сушинська, І. Т. Звук. Характеристики звуку. Вплив звуку на живі організми. Фізика та біологія. 9 клас // Фізика в школах України. - 2017. - № 23/24. - С. 37-39.

Сушинська, І. Звук. Характеристики, вплив на живі організми. 8-й класс // Фізика "ШС". - 2017. - № 11. - С. 18-21.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-02-15

Номер

Розділ

Статті