ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИКЛАДАННІ «ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТОЛОГІЇ» НА ДРУГОМУ МАГІСТЕРСЬКОМУ РІВНІ ВИЩОЇ ОСВІТИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ДОШІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Світлана Курінна
  • Ян Курінний
  • Інна Темнікова

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.1(105)2024.306959

Анотація

У статті подано аналіз основного освітнього компонента освітньої програми «Дошкільна освіта» другого магістерського рівня вищої освіти. Розкрито актуальність введення цієї навчальної дисципліни. Грунтовно розкрито зміст нової навчальної дисципліни як науки. Виокремлено дослідження українських науковців із «Освітології» взагалі та «Дошкільної освітології» зокрема. Визначено вплив досліджень В. Огнев’юка та С. Сисоєвої на розвиток освітології в Україні. Схарактеризовано механізми та інструментарій «Дошкільної освітології». Подано перелік питань змісту навчальної дисципліни. Приділено увагу характеристиці продуктивних методів навчання визначеної дисципліни: проблемний, частково-пошуковий, дослідницький, які активізують дії здобувачів у знаходженні й використанні потрібної інформації.

Акцентовано увагу на ролі майбутнього фахівця дошкільної освіти. Зосереджено увагу на системній фаховій підготовці вихователів дітей дошкільного віку. Виокремлено та проаналізовано інтерактивні технології ефективної реалізації професійних функцій вихователя дошкільного закладу, серед яких виокремлюють: гностично-дослідницьку, виховну, конструкторсько-організаційну, координувальну. Наголошено окремо на використанні керованої та групової дискусії, в процесі якої достатньо конструктивно і результативно відбувалося обговорення проблем дошкільної освіти.

Особливої уваги приділено використанню ігрових технологій, які достатньо вагомо впливають на емоційно-комфортний стан вихователя, і допомагають педагогу вибудовувати свою взаємодію з дітьми дошкільного віку на підставі емоційної саморегуляції та самоконтролю. До того ж, наголошено, що використання інтерактивних технологій та рефлексивних вправ достатньо коректно впливає на підвищення рівня професійної майстерності майбутнього вихователя та на конструктивність діалогу викладача і студента, забезпечуючи гармонійну узгодженість в процесі отримання фахових компетенцій.

Посилання

Волкова Н. П. (2018). Інтерактивні технології навчання у вищій школі: навчально-методичний посібник. Дніпро: Університет імені Альфреда Нобеля. 360 с.

Освітологія: витоки наукового напряму. Монографія (2012). / За ред В. О. Огнев’юка, наук.кол. В. О. Огнев’юк, С. О. Сисоєва, Л. Л. Хоружа, І. В. Соколова, О. М. Кузьменко. К.: ВП «Едельвейс». 336 с.

Половіна О., Кондратець І. (2022). Артосвіта: навчально-методичний посібник. К.: Київ ун-т ім. Б. Грінченка. 556 с.

Концепція розвитку дошкільної освіти в Україні, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 02.04.2020 № 270. URL:http://mon.gov.ua

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-28