ПРОФЕСІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ В УПРАВЛІНСЬКІЙ ГАЛУЗІ КЕРІВНИКА КАФЕДРИ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Автор(и)

  • Елліна Панасенко

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.1(105)2024.306953

Анотація

У статті розглянуто основи професійного менеджменту, зокрема привернуто увагу до теоретичних засад і концепцій, методології та практичних рекомендацій із питань управління, організації та планування роботи менеджера й кафедри, зокрема дошкільної педагогіки. Виокремлено поняття менеджменту й управлінських якостей керівника кафедри дошкільної освіти. Зауважено на розвиткові менеджменту як галузі для запровадження головних управлінських процесів і планування наукової діяльності кафедри та її складу. Акцентовано на думці, що роль сучасного менеджера полягає не лише в проведенні дій і реагуванні на зовнішні події, які впливають на нього. Менеджер повинен сам активно впливати на ці події, актуалізуючи себе, власні здібності, управляти собою й іншими учасниками навчально-виховної процесуальної діяльності в будь-якій ситуації. Підкреслено, що менеджер – це людина, яка професіонально виконує управлінські функції, використовуючи всі засоби, надані в його розпорядження. Обґрунтовано думку, що менеджер у процесі власної діяльності повинен володіти професійними, діловими, адміністративно-організаторськими, соціально-психологічними та моральними якостями. Зазначено, що особові характеристики, визначальна поведінка та результативність менеджера на кафедрі, зокрема дошкільної освіти, розподіляють на взаємопов’язані групи: знання та навички, здібності та позиції (установка, орієнтація на досягнення). Аналіз наукової літератури уможливив виділити в статті такі критерії комунікативної компетентності професійного менеджера: мотиваційно-ціннісний, когнітивний та діяльнісно-комунікативний компоненти. Підкреслено, що компетенція – це сума знань, досвіду, умінь і навичок, які управлінець має у своєму розпорядженні.

Посилання

Аніщук А. М. Управлінська діяльність в системі дошкільної освіти: навч. посіб. для магістрів спеціальності 012 Дошкільна освіта. Ніжин: НДУ ім. М. Гоголя, 2020. 319 с.

Боднар О., Шевчик Б. Самооцінювання сформованості управлінської компетентності майбутніх менеджерів освіти. Вісник Дніпровської академії неперервної освіти. Філософія. Педагогіка. 2023.№1(4). С. 54-61.

Делія О. Особистість керівника як чинник ефективного управління. Економічний аналіз, 2012. Т. 11(2). С. 187-189.

Завадський Й. С. Менеджмент. Т. 1. Київ: Українсько-фінський інститут менеджменту і бізнесу 1997. 543 с.

Рибалко Л. С., Дін Жуцзє. Педагогічна майстерність і акмеологічне зростання викладача. Освіта дорослих: світові тенденції, українські реалії та перспективи: збірник матеріалів ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (Харків, 8-9 червня 2023р.). Харків, 2023. С. 35-37.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-28