СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНОЇ МОДЕЛІ STEM-ОСВІТИ В УКРАЇНІ ТА США

Автор(и)

  • Тетяна Шулик
  • Ольга Соколова

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.2(104)2023.292319

Анотація

У статті розкрито актуальність та перспективність розвитку STEM-напряму в сучасних закладах освіти різного рівня України та США. Проаналізовано останні дослідження та публікації, у яких висвітлено становлення та розвиток STEM-освіти в Україні та США, наведено нормативну базу обох країн з означеного напряму.

У науковій праці сформульовано 10 критеріїв, за якими проведено порівняльний аналіз становлення та розвитку інноваційної моделі STEM-освіти в Україні та США: поява та становлення напряму STEM; законодавча база; структури, які відповідають за реалізацію STEM-освіти; основні заходи з реалізації та впровадження STEM-освіти; інноваційні підходи у підготовці випускників до побудови успішної STEM-кар’єри; STEM-проєкти, упроваджені в освітній процес; інноваційні форми організації STEM-навчання (хакатони, марафони, онлайн – експерименти тощо); досвід роботи STEM-центрів / лабораторій; проблеми впровадження  STEM; результати впровадження.

Проведено порівняльний аналіз інноваційної моделі STEM-освіти в Україні та США за вказаними критеріями. Сформульовано висновки про прагнення обох країн підготувати нове покоління молодих людей, готових до викликів технологічної епохи та сприяння інноваційному розвитку суспільства, незважаючи на численні проблеми, наявні в обох країнах (недостатнє фінансування, складнощі у підготовці вчителів тощо).

Окреслено перспективи подальших розвідок, які вбачаються у вивченні досвіду становлення STEM-освіти у США та його упровадженні на різних рівнях освіти в Україні, зокрема порівняння програм з підвищення кваліфікації вчителів та науково-педагогічних працівників у двох країнах та перейняття кращих практик у такі програми України; більш глибше вивчення діяльності STEM-центрів, лабораторій та інших структур та проєктування цієї діяльності на подібні структури в Україні.

Посилання

Бабійчук, С. (2018). STEM-освіта у США : проблеми та перспективи. Педагогічний часопис Волині. №1(8). С. 12–17.

Кузьменко, Г. (2020). Від STEM- до STEAM-освіти : ключові аспекти на прикладі ініціатив уряду США. Освіта та розвиток обдарованої особистості. № 4(79). С. 18–24.

Boichenko, V., Boichenko, M. (2019). STEM Education in the USA and Ukraine : Comparative Analysis. Педагогічні науки : теорія, історія, інноваційні технології. №5(89). С. 3–13.

Breiner, J., Harkness, S., Johnson, C., Koehler, C. (2012) What Is STEM? A Discussion About Conceptions of STEM in Education and Partnerships / School Science and Mathematics. №1, V. 112. P. 3–11.

Flannery, L. (2013) Designing ScratchJr: support for early childhood learning through computer programming /. IDC '13: Proceedings of the 12th International Conference on Interaction Design and Children. P. 1–10.

Fleischman, H. L., Hopstock, P. J., Pelczar, M. P., Shelley, B. E. (2010). Highlights From PISA 2009: Performance of U.S. 15-Year-Old Students in Reading, Mathematics, and Science Literacy in an International Context / Washington : NCES, IES, U.S. Department of Education. USA.

Hess, F., Kelly, A., Meeks, O. (2011). The Case for Being Bold. A New Agenda for Business in Improving STEM Education. Washington : Institute for a Competitive Workforce. USA.

Honey, M., Kanter, D. (2013). Design, Make, Play. Growing the Next Generation of STEM Innovators. New York : Routledge. USA.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-03