ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У ДІТЕЙ СЕРЕДНЬОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Автор(и)

  • Надія Коновалова

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.1(103)2023.284550

Анотація

Стаття присвячена особливостям формування іншомовної комунікативної компетентності у дітей середнього дошкільного віку.

Автором проаналізовано еволюцію поглядів на вплив раннього двомовства на розвиток дітей дошкільного віку: з’ясовано причини негативного ставлення до формування іншомовної комунікативної компетентності у дітей середнього дошкільного віку у середині ХХ ст.; обґрунтовано недоцільність твердження щодо мозкового напруження під час оволодіння другою мовою у дошкільному віці задля чого виділено та охарактеризовано основні механізми оволодіння дітьми середнього дошкільного віку другою мовою; з’ясовано сучасне відношення до наслідків формування іншомовної комунікативної компетентності у дітей середнього дошкільного віку та визначено його як здебільшого нейтрального чи позитивного; обґрунтовано недоцільність побоювань у сучасних наукових колах щодо згубного впливу двомовства на швидкість добору слів, оволодіння словниковим запасом, засвоєння рідної мови, самоідентифікацію.

У результаті аналізу експериментальних досліджень у сфері білінгвізму та наукової літератури у зазначеній галузі узагальнено позитивні наслідки формування іншомовної комунікативної компетентності у дітей середнього дошкільного віку по відношенню до когнітивного розвитку (гнучкість мислення, розвиток творчого мислення, креативність, підвищення уваги, її переключення та ін.), розвитку метолінгвістичних здібностей, емпатії, оволодіння третьою і подальшими мовами, раннього оволодіння грамотою, мотивації до оволодіння другою мовою. Підсумовано, що формування іншомовної комунікативної компетентності у дітей середнього дошкільного віку має позитивний вплив не лише на якість мовлення другою мовою, але й виконує інші педагогічні завдання як то розвиток мозкових структур та вищих психічних функцій.

У статті проаналізовано наукові погляди на доцільний час початку та методи формування іншомовної комунікативної компетентності. З’ясовано залежність методів формування іншомовної комунікативної компетентності від віку дитини. Зроблено висновок, що єдиним можливим та ефективним методом формування іншомовної комунікативної компетентності у дітей середнього дошкільного віку є несвідоме оволодіння мовою під впливом мовного середовища із застосуванням природних механізмів оволодіння мовою.

Посилання

Анісімова, A. T., Попова, I. С. (2016). Білінгвальний мозок та засвоєння іноземних мов. Дніпро: Ліра.

Бейкер, К. (2016). Онови білінгвальної освіти і білінгвізму. Дніпро: Ліра.

Фещенко, A. (2023). Міністр освіти розповів скільки українських школярів перебуває за кордоном. Гравком. URL: https://glavcom.ua/country/science/ministr-osviti-rozpoviv-skilki-ukrajinskikh-shkoljariv-perebuvaje-zakordonom-899672.html.

Шнуровська, Л.В. (2012). Нейрологія білінгвізму: факти та ознаки. Вісник КНЛУ. Серія Філологія, 16(2), 150-157.

Abdelilah-Dauer, B. (2020). El Desafio del bilinguismo. (Tercera edicion). Morata.

Baker, C. (2007). A Parents' and Teachers' Guide to Bilingualism. (3rd Edition). Multilingual Matte.

Balkan, L. (1979). Los efectos del bilinguismo en las aptitudes intelectuales. Madrid: MAROVA SL.

Costa, A. (2022). El cerebro bilingue. (Cauarta reimprecion). DEBATE.

De Houwer, A. (2009). An Introduction to bilingual Development, MM Texbooks. Multilingual Matters .

De Mejía, A.-M. (2018). Immersion Education in the Early Years. T. Hickey (Eds.). (1st ed.). Routledge.

Grosjean, F., Li, P. (eds.). (2013). The Psycholinguistics of Bilingualism. Chichester, UK: Wiley-Blackwell.

Jansen, S., Higuera del Moral, S., Barzen, J. S., Reimann, P., Opolka, M. (2021). Demystifying Bilingualism: How Metaphor Guides Research towards Mythification. Springer Nature.

Lightbown, P., Spada, N. (2013). How Languages are Learned (4th Edition).

Mendoza, F. (2010). Primera infancy, dilinguismo y educacion infantile. Mexico: Trillas.

Mishra, R. K. (2018). Bilingualism and Cognitive Control. (1st ed). Springer.

Paradis, M. (2004). A Neurolinguistic Theory of Bilingualism. John Benjamins Publishing Company.

Schwartz, М. (2018). Preschool Bilingual Education: Agency in Interactions Between Children, Teachers, and Parents. Springer.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-01