ПОШУКОВО-ІНФОРМАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬМАЙБУТНІХ МАГІСТРІВ МЕДИЦИНИВ ПОЛІМОВНОМУ АКАДЕМІЧНОМУ ДИСКУРСІ

Автор(и)

  • Тетяна Мішеніна

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.2(102)2022.274830

Анотація

Пошуково-інформаційна діяльність майбутніх магістрів медицини в полімовному академічному дискурсі.

Публікація присвячена розгляду змісту пошуково-інформаційної діяльності майбутніх медицини. Полімовний академічний дискурс розглядаємо в межах мовної і педагогічної підготовки здобувачів вищої медичноїосвіти. Полімовність академічного дискурсу окреслює відповіднийосвітній і галузевий контенти, зокрема у продукуванні фахових текстів з огляду на дидактичний потенціал, з урахуванням актуальних проблемних питань у медичній галузі, порушуваних на вітчизняному і світовому  рівнях. Алгоритми, пропоновані задля розгляду й аналізу розглядуваної теми, передбачають лексикографічну роботу з поняттєво-категорійним апаратом, філіацію й семантиацію галузевого й міжзалузевого тезаурусу, зіставлення й аналіз словникових статей, оприлюднених у національних словниках. У такий спосіб продукування академічного тексту медичного спрямування позначене не лише інтертекстуальністю, але також передбачає дискусійний виклад положень, питань, що виносяться на розгляд і подальше обговорення в науковій спільноті. Педагогічний формат орієнтований на відтворення синтагматичних і парадигматичних зв’язків термінів у системі медичної субмови.

Мовна і мовленнєва професійна підготовка майбутніх магістрів медицини передбачає не лише лексикографічне оброблення галузевих знань, але також опрацювання тезаурусу на рівні міжнародних дескрипторів, наприклад, міжнародні, тривіальні медичні назви, міжнародна номенклатура.

Наведено систему завдань, що передбачають спостереження над еволюцією поняття (у медичній галузі і суголосній їй), уведенням цього поняття в наукову дискусію.

Пропоновані завдання сприяють виробленню функціональної грамотності майбутніх магістрів медицини у продукуванні академічного тексту медичного спрямування (на рівні інтегративності), застосовувати в подальшій професійній і педагогічній  діяльності пошуково-інформаційну діяльність як досвід інтелектуального пошуку й оброблення фахової інформації.

У пропонованих завданнях окремого розгляду набувають синхронно-діахронний аналіз, історичний і дериваційний коментарі щодо утворення тезаурусних медичних номінацій. Продемонстровано алгоритм інформаційного пошуку за тематичним дескриптором і ключовими термінами, у межах яких розглядається тема / проблема в інтертекстуальному й міжгалузевому форматах.

Посилання

Бацевич Ф. С. (2004) Основи комунікативної лінгвістики: підручник. Київ : Академія, 344 с.

Демська О. (2021) Вступ до лексикографії: навчальний посібник. Київ : Видавничий дім «Києво-Могилянська академія», 266 с.

Кісельова О. Г., Ніколаєнко О. А. (2021) Лексичний додаток з дисципліни «Латинська мова та медична термінологія» Київ : Книга Плюс, 112 с.

Куньч З. Й., Наконечна Г. В., Микитюк О. Р., Булик-Верхола С. З., Теглівець Ю. В. (2018) Теорія терміна: конкретизація лексико-семантичних традицій : монографія. Львів : Галицька Видавнича Спілка, 189 с.

Лінгводидактика (курс лекцій) : навч. посіб. [для студ. філол. спец. вищ. навч. закл.] / О. Потапенко, Л. Кожуховська, Т. Товкайло, Т. Чубань. Київ : Міленіум, 2005. 402 с.

Мацько Л. І., Денискіна Г. О. (2011) Українська наукова мова (теорія і практика): навчальний посібник. Тернопіль: підручники і посібники, 272 с.

Паласюк Г. Б., Саварин Т. В., Ворона І. І. (2019) Латинська мова (Lingua Latina) : підручник. Тернопіль: ТДМУ; Укрмедкнига, 388 с.

Світлична Є. І., Толок І. О. (2019) Латинська мова: підручник. Київ : Центр навчальної літератури, 440 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-04