СУЧАСНИЙ СТАН КУЛЬТУРНО-СОЦІАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ МІГРАНТІВ У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ (НА ПРИКЛАДІ НІМЕЧЧИНИ)

Автор(и)

  • Олена ГАВРИШ

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.5(97)2019.196476

Ключові слова:

культурно-соціальна інтеграція, мігранти, Європейська комісія, Німеччина.

Анотація

У статті досліджено поняття культурно-соціальної інтеграції, визначено її сучасний стан в Європейському Союзі в цілому та у Німеччині. Публікація є оглядовою.
Мета дослідження полягає в аналізі соціальної політики Європейського Союзу та зокрема Німеччини у сфері культурної інтеграції мігрантів.
За останні роки міграційна криза стала нагальним питанням у Європейській комісії та серед країн-членів Європейського Союзу. Саме процес міграції та її наслідки турбують все більший відсоток сучасних розвинених європейських країн.
Для самих мігрантів процес культурно-соціальної інтеграції є доволі важким, бо він пов’язан зі сприйняттям нової культури, релігії, створенням соціальних зв’язків, досягненням певного економічного статусу.
Поступове включення мігрантів в життя приймаючої спільноти повинно призвести до зниження рівня конфронтації цінностей, включаючи міжконфесійну взаємодію. Найчастіше ключовим фактором соціалізації є оволодіння мовою країни, яка приймає біженців або мігрантів. Проте культурна інтеграція не змушує відмовлятися від прояву своєї культурної ідентичності.
У наш час саме Берлін має найбільший вплив на міграційну політику ЄС. Позиція Ангели Меркель – канцлера Німеччини – полягає у тому, що всі європейські країни, як і всі регіональні суб’єкти, зобов’язані взяти на себе частину відповідальності за розміщення мігрантів. При цьому на державному рівні міграційним питанням приділяється увага вже доволі давно, і одним із головних аспектів є саме культурно-соціальна інтеграція.

У Німеччині акцент робиться на максимальний внесок самих мігрантів у процес інтеграції у суспільство, яке їх приймає. Для цього у ФРН існують спеціальні культурні «підготовчі курси для біженців», на яких надають загальну інформацію про життя країни, федеральний уряд, правовий статус біженців, життя, пропонують вивчити основи мови тощо.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті