ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ ТА ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ ДО ЗДОРОВ’Я В СТРУКТУРІ ДІЯЛЬНОСТІ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ

Автор(и)

  • Григорій ГРИГОРЕНКО

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.5(97)2019.196468

Ключові слова:

здоровий спосіб життя, культура здоров’я, цінність, нова українська школа, освітнє середовище, мотивація.

Анотація

Стаття носить аналітичну спрямованість. Досліджується процес формування ціннісного ставлення до здоров’я та ствердження здорового способу життя як підґрунтя для формування фізичних, психічних, духовних, соціальних складників особистості. Актуальність теми дослідження обумовлена процесами трансформації сучасного суспільства, які детермінують формування світоглядних переконань, ціннісних орієнтацій, ціннісних ставлень та відповідних їм моделей поведінки сучасного молодого покоління. Надано теоретичний аналіз державних документів, наукових поглядів та проведених досліджень, які проводились на базі закладів загальної середньої освіти міста. Формування в освітньому середовищі позитивного ставлення до фізичного виховання, здорового способу життя школярів розглядали Г.Безверхня, В.Григоренко, Т.Круцевич, Я.Кравчук, В.Лисяк, С.Омельченко, С.Сингаєвський та інші.

Зазначається, що нова українська школа повинна формувати культуру здоров’я своїх учнів, яка є потужним духовно-ціннісним чинником загальнолюдської культури людини. Актуальним питанням реформування освіти є також надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг особам з особливими освітніми потребами.
Освітнє середовище, застосування інтерактивних педагогічних технологій та формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді є гуманістичною моделлю освіти. На основі особистісно орієнтованого виховання учнів можливе не тільки навчання, але й корекція та самовдосконалення під керівництвом вчителя. Автором зазначається високий рівень ефективності впливу здоров’ярозвиваючих освітньо-виховних ігор з формування здорового способу життя та ціннісного ставлення до здоров’я, мотивації до фізичного виховання та здорового способу життя учнів в структурі освітнього середовища та діяльності нової української школи. Формування ціннісного ставлення до здоров’я є наскрізним завданням сучасного освітнього закладу, основою якого є педагогіка партнерства. Створення особистісно орієнтованого підходу, формування компетентнісної, підготовленої до життя особистості учня у освітньому, виховному процесах підтверджують, як зазначено у концептуальних положеннях нової української школи, необхідність докорінної реформи освіти.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті