ПІДГОТОВКА КЕРІВНИХ КАДРІВ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ДО УПРАВЛІННЯ НОВОЮ УКРАЇНСЬКОЮ ШКОЛОЮ

Автор(и)

  • Тетяна КОЛГАН

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.5(97)2019.196462

Ключові слова:

Нова українська школа, заклад загальної середньої освіти, керівник закладу освіти, форми професійного розвитку, система підвищення кваліфікації педагогічних кадрів, управлінська компетентність, «агент змін»

Анотація

У науково-методичній статті досліджується проблема підвищення кваліфікації керівників закладів загальної середньої освіти відповідно до Концепції «Нова українська школа». Актуальність написання статті зумовили інноваційні процеси в освіті, запровадження ключової реформи Міністерства освіти і науки України, які визначають автономію школи і якість освіти; нове розуміння ролі керівника в управлінні школою; делегування на рівень закладу освіти адміністративних та навчально-методичних повноважень; вимагають від керівника закладу освіти нових знань, компентностей тощо.
Проведено аналіз робіт науковців щодо особливостей підготовки керівників шкіл до управлінської діяльності, який показав, що питання підвищення кваліфікації керівників закладів загальної середньої освіти відповідно до Концепції «Нова українська школа» у вітчизняній педагогічній теорії ще недостатньо розроблено.
Стаття має на меті розкриття одного з напрямів роботи Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти щодо підвищення кваліфікації керівників закладів загальної середньої освіти відповідно до Концепції «Нова українська школа».
Наведені результати вивчення думки педагогічної спільноти Донеччини через онлайн-опитування «Нова українська школа: перші кроки», які засвідчили, що у більшості керівників закладів освіти області відчувається нагальна потреба в оперативному науково-методичному супроводі інноваційної діяльності та професійному розвитку з урахуванням індивідуальних запитів і потреб.
Розкрито практичний аспект підготовки директорів шкіл до реалізації завдань Нової української школи та підвищенні професійної компетентності керівника, на прикладі роботи Відкритої освітньої студії менеджера «Управління Новою українською школою: виклики та новації» для керівників закладів загальної середньої освіти Донеччини. Метою Відкритої освітньої студії менеджера є розвиток професійних компетентностей керівних кадрів закладів загальної середньої освіти для ефективного управління відповідно до вимог чинного законодавства з урахуванням основних принципів державної політики у галузі освіти України.
Визначено подальші кроки ґрунтовного дослідження готовності кожного адміністратора закладу освіти до усвідомлення візії Нової української школи та своєї місії на шляху до неї.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті