ФОРМУВАННЯ ТОЛЕРАНТНОСТІ ДОШКІЛЬНИКА ЗАСОБАМИ РОДИННОГО ВИХОВАННЯ

Автор(и)

  • Неля КРИВОШЕЯ

DOI:

https://doi.org/10.31865/2077-1827.1(99)2020.198165

Ключові слова:

дошкільний вік, цінності, толерантність, формування особистості, родинне виховання.

Анотація

У статті розкрито актуальність проблеми формування толерантності дітей дошкільного віку засобами родинного виховання. Зауважено, що готовність сприйняття інших такими, якими вони є, і взаємодіяти з ними на основі згоди є запорукою відродження й збагачення найвищих моральних ідеалів й життєвих пріоритетів людини.
Автором розглянуто сутність поняття «толерантність», проаналізовано роль гуманістичних цінностей суспільства як визначальних засад формування толерантності. Схарактеризовано роль сім’ї та взаємовідносин у родині, що обумовлюють формування толерантності дошкільників. Висвітлено поняття сімейної педагогіки толерантності, головним завданням якої визначено розвиток здатності до терпіння, витримки, самоконтролю та вміння вирішувати проблемні ситуації без агресії. Представлено основну мету виховання толерантності дошкільників у родині, яка полягає у формуванні особистості дитини, здатної до безкорисної турботи та чуйності, доброзичливих емоційних проявів та емпатії, рівноправного та поступливого ставлення до оточуючих, позитивного прийняття себе та стриманого відстоювання своїх позицій, які виявляються в спілкуванні, вчинках та спільній діяльності.
Подальші перспективи дослідження автор визначає у вивченні шляхів, методів та прийомів органічної взаємодії сімейного виховання та педагогічного впливу в закладі дошкільної освіти для розвитку толерантності дошкільників.

Посилання

Бєлєнька Г. В. Здоров’я дитини від родини. Як виховати в сім’ї здорову дитину від народження до повноліття. К. : 2006. 157 с

Гром С. Сімейне виховання та його вплив на морально-особистісне зростання дошкільників Молодь і ринок. 2012. № 2. С. 160-166.

Коток М. Чинники формування особистісної ідентичності старших дошкільників. Вісник Київського національного лінгвістичного університету. Серія Педагогіка та Психологія. 2018. № 28. С. 182-188.

Ляпунова В.А. Психолого-педагогічні умови формування толерантності у дітей старшого дошкільного віку Педагогіка та психологія. 2016. Вип. 52. С. 60-69.

Ладивір С. Секрети батьківської педагогіки. Дошкільне виховання. 2008. №6. С. 3-6.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті